Pages

Wednesday, 14 January 2015

KPOP, jangan pandang sebelah mata

Kau minat KPOP.. eww. Buang masa je "Itu yang ramai rakyat Malaysia fikirkan". Malah ada statement kata cari lah lelaki tinggi, hitam, macho itu baru lelaki sejati tapi aku tak setuju statement tu sebab lelaki sejati mana boleh di-judge by its cover kan.  Pernah jumpa tak rakyat Korea? Berdasarkan pengalaman aku ke Korea tahun lepas, MasyaAllah lelaki di sana sangat gentleman,lembut dan sangat menghormati orang luar. Kita disini pula memperkatakan mereka sedemikian. Oh tanah airku.

Aku admit aku boleh dikira peminat tegar KPOP. Mostly group KPOP yang famous aku kenal. Drama Korea selalu aku ikut. Apatah lagi Running Man.  Tapi apa yang buat aku bangga menjadi seorang peminat KPOP aku dapat banyak pengalaman baru yang mungkin bukan semua orang akan dapat jika mereka bukan seorang peminat KPOP,korean drama mahupun Running Man. Sebab apa? Salah satunya aku dapat belajar memahami bahasa korea! Ayat yang simple dalam bahasa Korea aku faham. Ni sedikit sebanyak membantu aku time nak travel ke Korea. Senang faham bahasa mereka malah nak berkomunikasi pun mudah je. Bukan tu je, aku sendiri rasa nak belajar bahasa Korea tu dengan lebih mendalam. Serius if ada duit lebih dah lama aku nak tambah ilmu memahami bahasa mereka dengan lebih lagi. Hati ini pun terbuka nak belajar ke negara mereka, if tak kenal maka tak cinta kan. Sebab terlalu cintakan negara mereka baru ada semangat nak belajar ke luar negara. At least tak de lah homesick sebab memang hati nak  ke sana. Doakan aku buat practical kat sana ya, Hee.

Haa apa lagi yang menjadi kebanggaan aku adalah aku dapat mengenali ramai kawan baru! Bila dah minat benda sama automatik kita kawan. Tanpa rasa segan silu kau boleh kawan dengan orang tu sekelip mata je.Time sembang pun kau seronok je excited sama-sama sebab minat yang sama. Aku ada kawan yang kenal time konsert CNBLUE dan sampai sekarang kami berkawan. Alhamdulillah. Nampak tak, KPOP,KOREA dan RUNNING MAN unite us! Dah mengeratkan silaturahim.

Apa lagi ? Haa pasal Running Man, show ni lah yang sedikit sebanyak menghilangkan rasa bosan , lonely malah kesedihan aku. Bila dah tiada benda nak buat, bosan2 tu tergelak la kau tengok show ni. Hilang rasa sunyi rasa stress jap.

Lepas tu aku pernah pergi konsert, aku pun pernah terdetik ish  membazir je kan aku ni beli tiket mahal-mahal. But then aku tengok, eh CNBLUE dermakan sedikit duit tu untuk bantu mereka di Afrika Selatan. CNBLUE ada buat sekolah kat situ. Jadinya apa aku nak kata kat sini group KPOP bukan lah suatu yang negatif je, minat mereka pun ada suatu yang positif.

Kenal dunia Korea ni buat aku nak jejak ke negara mereka dan Alhamdulillah, impian aku tercapai. Banyak aku belajar kat sana. Seronok sebenarnya bila kita meminati sesuatu sebab atleast kita ada impian untuk buat pada masa hadapan. Impian yang bermanfaat. Salah satu impian aku yang aku nak capai sekarang adalah belajar di Korea dan mempelajari bahasa mereka. Jadi jangan pandang sebelah mata, KPOP bukan suatu kesilapan yang silap adalah hati kita. Kuatkan iman, jangan hingga terlalu taksub. Peringatan untuk diri sendiri juga. Ambil lah dari sudut positif.

Sekian luahan & pandangan saya.

No comments:

Post a Comment